LanaKortie Politiikan sivuja

Kaikki blogit puheenaiheesta Suomen ja Yhdysvaltain puolustusyhteistyö

USA:n turvallisuusstrategia ja Suomi

Suomen turvallisuusajattelussa Yhdysvaltoja pidetään tärkeänä ellei peräti tärkeimpänä yhteistyökumppaninamme. Yhteistyön näköaloja on kuitenkin hämärtänyt viime aikoina epätietoisuus siitä, mikä on Donald Trumpin johtamien Yhdysvaltojen todellinen linja. Hämmennystä ovat aiheuttaneet muun muassa Trumpin haluttomuus kritisoida Venäjän johtoa, miehen esittämä arvostelu eurooppalaisia Nato-kumppaneita kohtaan ja epätietoisuus maan todellisista aikeista Pohjois-Korean suhteen.

Yhdysvaltain ukaasikirje Ruotsin puolustusministerille 29.8.2017

Svenska Dagbladet uutisoi elokuun lopulla luottamuksellisesta kirjeestä, jonka Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis oli lähettänyt Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvistille (SvD 30.8.2017).

Kirjeessä Mattis varoitti Ruotsia seurauksista, jos Ruotsi allekirjoittaa YK:n ydinasekieltosopimuksen. YK:n ydinasekieltosopimus on ollut avoin kaikille YK:n jäsenmaille allekirjoitettavaksi 20. syyskuuta 2017 alkaen.

Suomi kokoaan suurempi maailmalla

Presidentin yhdysvaltainvierailu on takanapäin. Suomi sai onnistuneen julkisuuskuvan maailmalla, yhtäällä rauhanvälittäjänä Afganistanissa ja toisaalla kokoonsa nähden vahvana sotilaallisesti, jolla on USA:n tuki.

Suomi on myös Venäjän naapurissa ja on hoitanut naapuruussuhteet kuntoon, Venäjän hyvin tuntien ja pitkän yhteisen taipaleen tuoman vakauden turvin. 

Myös Venäjällä menee paremmin, Venäjän valtionvarainministeriö ilmoittaa uusista kasvuluvuista tuleville vuosille, jotka kipuavat yli kahden prosentin.

Niinistön ja Trumpin tapaamisen aloitteentekijä oli Niinistö itse, ei Trump

Niinistö: Sain Trumpilta kutsun jo marraskuussa”, oli uutisotsikko Ilta-Sanomissa (IS 17.8.2017). Niinistö kertoi lehtijutussa, että oli saanut Trumpilta kutsun jo marraskuussa 2016.

Suomen hävittäjähankinta tulee tapahtumaan Yhdysvaltain kahdesta vaihtoehdosta

Suomalainen mediaväki vieraili maaliskuussa noin kymmenen toimittajan voimalla sekä Lockheed Martinilla että Boeingilla tutustumassa Yhdysvaltain Suomelle tarjottaviin kahteen hävittäjävaihtoehtoon. Lockheed Martin tarjoaa Suomen uudeksi hävittäjäksi F-35:tä ja Boeing F/A-18E Super Hornetia.

Sauli Niinistö soitti Trumpille, se ei ollut Trump, joka soitti Niinistölle

8.12.2016 kello 16.32 tasavallan presidentti Sauli Niinistö julkaisi twiitin. Twiittiin oli kirjattu: ”Thank You @realDonaldTrump a great discussion. Until next time!”, ja twiitti oli osoitettu Yhdysvaltain tulevalle presidentille Donald Trumpille. Twiitti suomennettuna: ”Kiitos teille @realDonaldTrump suuresta keskustelusta. Ollaan taas yhteydessä!

Ruotsin ja Suomen turvallisuuspoliittiset tiet ovat nyt erkaantumassa

Toimittaja Olli Ainola kirjoitti jouluaattona mielenkiitoisen kirjoituksen Iltalehdessä otsikolla ”IL-Analyysi: Suomi mietti keväällä hetken aseveljeyttä Viron ja USA:n kanssa” (IL 24.12.2016).

Trumpin lista osoittaa Suomen olevan paljon jäljessä Tanskaa, Ruotsia ja Norjaa

Ehkä näin voi sanoa, että puolueeni yhteistyöpuolue on demokraatit ja sillä tavalla suosikkini on Clinton.”, sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) Helsingin Sanomille Tukholmassa pidetyssä Itämeren strategiaseminaarissa tiistaina 8.11.2016, kun Yhdysvalloissa käytiin parhaillaan presidenttivaalien äänestystaistoa Hillary Clintonin ja Donald Trumpin välillä (HS 8.11.2016).

Tukholman kerta ei ollut ensimmäinen, kun pääministeri Sipilä on lausunut Yhdysvaltain tulevasta presidentistä penseästi.

Puolustusselonteossa on varauduttava Venäjän muodostamiin A2/AD-uhkiin

Monelle aktiivisesti puolustuspolitiikkaa seuraavalle kirjain- ja numeroyhdistelmä A2/AD on tuttu, mutta monikaan ei kuitenkaan tiedä, mitä tuo lyhenne oikein tarkoittaa.

Suomen on ymmärrettävä Yhdysvaltain puolustushaasteet Baltiassa

Presidentti Barack Obama vieraili Virossa syksyllä 2014. ”Tulin tänne ennen kaikkea vahvistamaan Yhdysvaltojen sitoutumisen Viron turvallisuuteen. Se on ainainen ja järkkymätön", Obama sanoi Virolle ja samalla myös muille Baltian maille, joiden turvallisuudentunnetta Venäjä oli horjuttanut pahoin Krimin valloituksella keväällä 2014.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä